Opera

Webbläsaren Opera är nästan lika gammal som Internet Explorer och det finns mängder med bra och relevanta tillägg att hämta hem.

av #Program appar spel #Opera
9.0

Opera är en norsk webbläsare som firar 20-årsjubileum i år. När Opera kom 1996 var den ett upproriskt alternativ till Internet Explorer och Netscape Navigator. I dag är Opera en etablerad webbläsare som har minst lika många funktioner som de stora konkurrenterna. Opera har dock oförtjänt få användare.

 

Med Opera går det att använda mängder av bra tillägg. I vissa fall till och med sådana som inte längre stöds av till exempel Google Chrome. Det gäller till exempel NPAPI, som bland andra Synology använder i sitt operativsystemet för nätverkshårddiskar. Samtidigt kan Opera hantera framtidens webbspråk HTML5 och den klarar även JavaScript på ett bra sätt. När programmet öppnas första gången efter att datorn har startats tar det 2,3 sekunder innan det är igång, vilket är dubbelt så lång tid som för Google Chrome. Den extra sekunden är dock väl värd väntan.

 

Även om Opera är norskt finns det förstås på svenska och det vilar något av avskalad skandinavisk design över hela programmet. Således är det lätt att navigera i menyerna och ett rent nöje att bläddra bland alla fina tillägg som finns tillgängliga att hämta. Opera finns även för mobila enheter.

 

En av de smartaste funktionerna i Opera är den utmärkta och överskådliga startskärmen där det går att lägga till de mest använda webbsidorna. Överlag är webbläsaren snabb när man öppnar nya webbsidor.

 

HTML5-test: 489 av 555

JavaScript-test: 159,65

 

Hämta Opera här!

Omdöme

Även om Opera kom i sin första version för tjugo år sedan märks inte åldern. Tvärtom. Opera är snabb och modern, dessutom finns det många fina tillägg att installera.

Specifikationer

Märke
Opera
Funktioner
Poppuppblockering, privat surfning, lösenordshantering, flikar, många tillägg
Språk
Svenska
Övrigt
Javascript är testat med: http://browserbench.org/JetStream