Mozilla Firefox

Firefox har funnits i många år, men är fortfarande en stabil webbläsare som fungerar i alla väder. Det finns imponerande många tillägg till Firefox.

av #Program appar spel #Mozilla
8.0

En gång i tiden var Firefox rebellen som utmanade Internet Explorer. I dag är den en etablerad spelare på webbläsarmarknaden. Med en marknadsandel på 15 procent är Firefox nummer två i världen. Och det på goda grunder. Till Firefox finns det överväldigande mängder med tillägg som adderar nya funktioner. Firefox finns på många språk och förstås även på svenska, vilket gör den lättarbetad för alla och envar.

I våra tester av HTML5 och JavaScript klarar Firefox HTML5 mycket bra, men med JavaScript går det dessvärre inte lika bra. Det kan bero på att Firefox med åren har blivit överlastad med funktioner som gör att den inte längre är lika snabb och lätt som den en gång var. När Firefox startas för första gången tar det 3,02 sekunder, vilket förstås är snabbt men trots allt lite för långsamt för att hamna i topp.

I gengäld är Firefox en mångsidig webbläsare som innehåller alla upptänkliga funktioner: Här finns en lösenordshanterare som fungerar mellan olika enheter, automatiskt blockering av poppuppfönster, flikar och anonym surfning. Inställningarna är enkla att hitta i och programmet uppdaterar sig själv med jämna mellanrum.

Firefox är det givna valet om du behöver något särskilt tillägg som inte finns eller fungerar längre i andra webbläsare, till exempel Java och NPAPI – som bland annat används i en del nätverkskameror.

HTML5-test: 461 av 555

JavaScript-test: 140,1

Hämta Firefox här!

Omdöme

Firefox är inte den snabbaste webbläsaren, men den har många funktioner. Den är den enda webbläsaren man behöver och den är stabil.

Specifikationer

Märke
Mozilla
Funktioner
Poppuppblockering, privatsurfning, lösenordshantering, flikar, många tillägg
Övrigt
Javascript är testat med: http://browserbench.org/JetStream