Microsoft Internet Explorer

Internet Explorer var en gång världens favorit, men nu är den omkörd av Chrome, Firefox och Edge, som följer med Windows 10.

av #Program appar spel #Microsoft
5.5

Microsofts webbläsare Internet Explorer kom redan år 1995 och är förmodligen den enda webbläsare som alla pc-användare har använt någon gång i sina liv. Internet Explorers popularitet var som högst år 2002 då 95 procent av alla som surfade på internet använde den. I dag är motsvarande siffra tio procent. Åldern har också börjat ta ut sin rätt, något som framför allt märks på hastigheten. Internet Explorer är helt enkelt långsammare än i stort sett alla andra webbläsare. Ett gammalt skämt säger att det går att starta sex andra webbläsare på samma tid som det tar att få i gång Internet Explorer. Det är inte helt sant, men nära på. I vårt test tar det 3,5 sekunder för Internet Explorer att starta första gången och ännu längre innan den första webbsidan har lästs in fullt ut.

 

När det gäller att hantera JavaScript klarar sig Internet Explorer allra sämst av de sex webbläsare som vi har testat. Samma sak gäller för HTML5. I praktiken betyder det att Internet Explorer leder till en hel del frustration när man surfar i vardagen och det är väl därför som Microsoft valde att slänga in Edge i Windows 10, trots att den webbläsaren inte känns riktigt klar. Edge är mycket modernare och enklare uppbyggd. Trots det har Internet Explorer en del fördelar framför Edge, framför allt eftersom det finns många tillägg som adderar nya funktioner.

 

Den som har tålamod nog att använda Microsoft åldrande webbläsare får lösenordshanterare, flikar, privatsurfning och mängder med tillägg. Det sistnämnda kan vara nog så viktigt eftersom vissa produkter kräver tillägg, till exempel vissa nätverkskameror.

HTML5-test: 308 av 555

JavaScript-test: 126,87

Hämta Internet Explorer här!

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Internet Explorer klarar mängder med tillägg, vilket är det enda positiva med den här 21 år gamla webbläsaren. Den är långsam, instabil och krånglig.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Funktioner
Poppuppblockering, privatsurfning, lösenordshantering, flikar, många tillägg
Språk
Svenska
Övrigt
JavaScript testat med: http://browserbench.org/JetStream