Microsoft Edge

Microsofts Edge kommer att ersätta Internet Explorer så småningom och den är både snabb och lätt att hantera.

av #Program appar spel #Microsoft
4.5

Tillsammans med Windows 10 introducerade Microsoft en helt ny webbläsare som är tänkt att så småningom ersätta den numera över 20 år gamla Internet Explorer. Dumt nog verkade inte nya Edge vara helt färdigutvecklad när Windows 10 släpptes och därför valde Microsoft att behålla gamla Internet Explorer i operativsystemet.

 

Edge är modern och har en rad fördelar framför Internet Explorer: Den är betydligt enklare utformad och inte lika fullproppad med funktioner. Dessutom är den klart snabbare. När Edge startas för första gången tar det bara 1,1 sekunder innan den är klar. Det är snabbt. I vårt tester av HTML5 och JavaScript klarar sig Edge mycket bra och är till och med bättre än Internet Explorer. Faktum är att Edge hanterar JavaScript bättre än de flesta andra webbläsare.

 

De goda testresultaten beror förmodligen på att Edge helt enkelt saknar en del basegenskaper. Urvalet av tillägg är dåligt och det är något som kommer att bestå åtminstone fram till nästa stora uppdatering av Windows 10, som kommer någon gång under 2017. Det går med andra ord inte att använda Edge som enda webbläsare eftersom det ofta dyker upp webbsidor som kräver någon form av tillägg som Edge inte klarar. För vardagsbruk som komplement till en vuxen webbläsare fungerar dock Edge som en snabb webbläsare som är överskådlig och enkel att navigera i.

 

Några viktiga funktioner finns dock i Edge: Lösenordshantering, automatiskt blockering av poppuppfönster, flikar och bra stöd för HTML5, som är den modernaste standarden för att bygga webbsidor.

HTML5-test: 460 av 555

JavaScript-test: 210,57

Omdöme

Edge kommer säkerligen att bli en fullgod webbläsare med tiden, men ännu så länge räcker den inte till. Den är visserligen snabb, men avsaknaden av tillägg är dess stora svaghet.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Funktioner
Poppuppblockering, privatsurfning, lösenordshanterare, flikar
Övrigt
JavaScript är testat med: http://browserbench.org/JetStream