Dell Latitude 5179

Dell Latitude 5179

Latitude 5179 är en snabb Windows 10-baserad 2 i 1-dator. Men den är tung och tjock.

av #Pekdator #Dell
7.9

Dells nya stora pekdator heter Latitude 11. Som vanligt från Dell finns den i en rad konfigurationer. Modellen som vi testar heter 5179 och den kan även användas som en fullfjädrad pc med det tangentbord som går att köpa till. Vi har dock enbart testat den som en pekdator, det vill säga utan tangentbord.

I vardagen klarar Latitude 5179 allt vi utsätter den för. Den baseras på idel bra komponenter och vi behöver inte vänta medan vi skiftar från Word till att redigera film. Även om Latitude 5179 främst är avsedd för så kallade kontorsgöromål duger den gott för de flesta spel.

Den 10,8 tum stora skärmen har mycket bra färgåtergivning och kontrasten kan mäta sig med de bästa pekdatorskärmarna på marknaden. I praktiken innebär det att fler detaljer kan återges i mörka områden än på skärmar av sämre kvalitet. Skärmen har dock en hel del reflexer, så den som tänker sig använda datorn utomhus får göra det i skuggan.

Pekfunktionen är överraskande bra. Det känns helt naturligt att styra allt med pekfingret och dessutom är precisionen mycket hög. Det är guld värt när man ska pricka små ikoner i Windows, till exempel ljudvolymen i Meddelandefältet eller när man zoomar in på en webbsida.

Dell utlovar nio timmars batteritid och det stämmer ganska väl med våra mätningar, som till största delen består av att arbeta med datorn.

På sidorna finns det gott om anslutningar för externa enheter. Med Mini-hdmi-porten går det till exempel att koppla in datorn till en stor tv eller projektor för att visa film eller presentationer. Det finns också plats för ett simkort, så att datorn kan anslutas till mobilt bredband. Ljudet är förvånansvärt bra. Högtalarna sitter på var sida om skärmen för att kunna återge stereoljud någorlunda vettigt. Det fungerar faktiskt och förhöjer ­vilken film, YouTube-video eller låt som helst.

Det virtuella tangentbordet på skärmen lämpar sig som så ofta inte för att skriva några längre texter. Den som vill ordbehandla på riktigt uppmanas köpa till det externa tangentbordet.

Något som drar ner betyget är att storleken. Datorn är både tung och tjock att hålla i. Den känns lite klumpig och man blir faktiskt trött i armarna efter att ha använt den ett tag. Dessutom känns baksidans plast väl påver. Så fort datorn vrids det allra minsta knirkar plasten, vilket får Latitude 5179 att kännas billig.

De två kamerorna är på åtta respektive fem megapixel. De fungerar mycket bar för att plåta tårtan när det är födelsedag, men den som vill fotografera lite mer på allvar lär bli besviken.

Dell Latitude 5179 finns att köpa här från Dell

Omdöme

Latitude 11 5179 klarar alla vardagsuppgifter till perfektion. Men man får stå ut med att den är tjock och tung.

Specifikationer

Märke
Dell
Processor
Dual-core 1.1GHz, Intel Core m5-6Y57
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB SSD
Skärmstorlek
10,8 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
Batteritid
Upp till 9 timmar
Anslutningar
1x usb 3.0, 1x usb 3.0 typ c, hörlurar, Micro-HDMI
Operativsystem
Windows 10 Pro
Mått
280mm x 177mm x 14,3 mm
Vikt
0,760 kg
Kamera
8/5 megapixel (baksida/framsida)
Minneskortläsare
Ja
Nätverk
802.11ac
Övrigt
Fingeravtrycksläsare