Synology DS416PLAY

Snabb NAS med många funktioner

av #Nätverkshårddisk (NAS) #Synology
10.0

Vi har ofta lovordat Synology för deras användarvänliga och innehållsrika nätverkshårddiskar. Nya DS416play är inget undantag. Fyran i produktnamnet på en nätverkshårddisk från Synology skvallrar om att modellen har plats för fyra interna hårddiskar. Är det lite för mycket finns det en mindre variant kallad DS216play som rymmer två hårddiskar. Som alltid med Synology måste hårddiskarna skaffas på annat håll, själva NAS:en är tom. Eftersom Synology är duktiga på att göra lättanvända produkter behövs det inga verktyg för att montera hårddiskarna. Det är bara att skjuta dem på plats och klicka fast dem.

När NAS:en är ansluten till nätverket via en kabel är det bara att följa de svenska instruktionerna för att komma i gång. Installationen påminner en del om Windows med tydliga fönster som talar om vad som händer. DS416play är näst intill ljudlös. Faktum är att den är så tyst att den kan stå på skrivbordet utan att störa. Vi installerade två stycken WD Red-hårddiskar som är speciellt framtagna för att sitta i nätverkshårddiskar. Varje hårddisk kan vara på maximalt åtta terabyte, vilket ger ett maximalt lagringsutrymme på hela 32 terabyte.

5300 kronor är mycket pengar, men det finns en del extrafunktioner som verkligen är värda den tämligen väl tilltagna prislappen. Vi får till exempel hårdvarukonvertering av video samt hårdvarukryptering av filer utan att hastigheten påverkas. Tack vare hårdvarukonverteringen kan servern en 4K-video i taget eller hela fyra videor i full hd-kvalitet samtidigt. Genom att konvertera filmerna på detta sätt är man säker på att de kan spelas upp på alla enheter, från smart-tv till mobiltelefoner, utan att nätverket dukar under. Vi testade funktionen med programmet DVBLink som används för att spela in tv-program direkt i servern. När det normalt krävs en bandbredd på 3-10 megabit för att se på tv direkt, går det inte åt mer än 512-1024 kilobit tack vare konverteringen. Det beror på att tv-signalen kodas innan den skickas vidare ut på nätverket. Den som inte behöver den här typen av mer avancerade funktioner kan spara 500 kronor genom att köpa DS416 i stället.

Vid normalt bruk märks verkligen prestandan i Intel-processorn som styr NAS:en. Allting går undan, oavsett om vi hämtar hem stora filer med appen Download Station, flyttar runt på mappar eller startar uppspelning av film eller musik. Processorn är på 2,48 gigahertz och tillsammans med ramminnet på en gigabyte är detta en server som klarar allt som även krävande användare utsätter den för.

Omdöme

Snabb NAS med plats för fyra hårddiskar på maximalt åtta terabyte vardera. Prestanda och funktioner i toppklass!

Specifikationer

Märke
Synology
Minne
1 GB DDR3
Kapacitet
Max 32 TB
Anslutningar
2 x Gbit LAN, 3 X USB 3.0
Antal fack
4
Mått
16,5 x 20,3 x 23,3 cm
Vikt
2,04
Effekt
29 watt
Skrivhastighet
187 MB/s
Läshastighet
225 MB/s