Test av Synology DiskStation 119j

Synology DiskStation 119j

En enkel nätverkshårddisk med plats för en intern hårddisk.

av #Nätverkshårddisk (NAS) #Synology
7.2

En NAS, eller nätverkshårddisk, är en lagringsenhet som kopplas till nätverket för att kunna nås från alla till nätverket anslutna enheter. NAS:en är en central plats för bilder, filmer, musik och andra filer, som sedan kan visas i exempelvis en smart-tv som kan spela upp filer från en extern enhet.

Synology DiskStation 119j är en liten låda som ser ganska billig ut, men som är välkonstruerad och smidig att hantera. Ett par skruvar måste bort för att öppna lådan, och den interna hårddisk som måste köpas till skruvas fast i en metallram inuti chassit. Det är inte särskilt elegant, men lådan är solid och smidigt utformad. När allt är hopskruvat är det bara att koppla in ström och nätverkskabel och köra i gång.

Den utmärkta installationen på svenska ställer några frågor om namn, lösenord till enheten och så vidare innan hårddisken installeras med de mest populära funktionerna. Varje funktion är en app och det går att installera en uppsjö om man så vill. Från början ingår appar för att bland annat hantera video- och fotoalbum, skapa en medieserver och säkerhetskopiera.

Det kan ta ett par timmar innan allt är klart eftersom apparna kan vara ganska stora. Väl installerade har Synologys marknadens bästa användargränssnitt med bland annat en väl fungerande sökfunktion. Det finns ett omfattande hjälpsystem och den svenska översättningen är överraskande bra.

Många appar, liten kapacitet

Med över hundra appar kan Synology 119j i teorin användas till en rad olika professionella ändamål, från innehållshanteringssystemen WordPress och Drupal till databaser och mycket annat. I praktiken fungerar det dock inte särskilt bra eftersom servern snabbt blir långsam när de mer avancerade systemen används. Samma sak händer exempelvis vid indexering av den i övrigt utmärka bilddatabasen.

Servern styrs av en 64-bitarsprocessor på 800 megahertz, men det 256 megabyte stora ramminnet räcker inte till för den fina processorn. Tyvärr går det inte att addera mer ramminne i efterhand.

På baksidan finns det två usb-portar till usb-minnen eller externa hårddiskar.

Vi mäter upp skrivarhastigheten till 42,7 megabyte i sekunden. Att läsa en fil sker med 79,6 megabyte per sekund. Det är utmärkt utan att imponera, men körs det aktiviteter i bakgrunden, till exempel indexerings av bilder, sjunker hastigheterna dramatiskt till en fjärdedel. Dessutom blir användargränssnittet obehagligt långsamt.

För den som behöver en enkel nätverkshårddisk är DiskStation 119j ett bra val. Men i många vardagssituationer blir den överbelastad och hopplöst långsam.


+ Enkel installation
+ Svenskt användargränssnitt
+ Många appar
För lite ramminne
Överbelastas lätt


Synology DiskStation 119j finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Synology DiskStation 119j

Omdöme

En billig NAS som är lätt att använda och som innehåller många funktioner. Men det knappa arbetsminnet gör att den snabbt överbelastas.

Specifikationer

Märke
Synology
Minne
256 MB
Kapacitet
Max 14 TB (ingår ej)
Anslutningar
Gigabit Ethernet, 2x usb
Antal fack
1
Mått
16,6 x 7,1 x 22,4 cm
Vikt
0,7 kg
Effekt
5,0 W
Skrivhastighet
42,7 MB/s
Läshastighet
79,5 MB/s