Freecom mHDD Slim

Freecom mHDD Slim

Snabb och dyr extern hårddisk

av #Hårddisk #Freecom
8.3

I många nyare datorer sitter den en ssd-enhet som bland annat får Windows att starta snabbare och datorn redo på några sekunder. I gengäld rymmer en ssd ofta inte särskilt mycket, så för filer och program krävs det även en vanlig hårddisk. Ett sätt att lösa lagringsproblemet är att skaffa en extern hårddisk som ansluts via usb.

Freecom mHDD Slim är en tunn men gedigen extern hårddisk på 2,5 tum som rymmer en terabyte – eller 1000 gigabyte. Det följer med två korta kablar för att ansluta hårddisken till antingen en usb 3.0-port eller till en modernare usb C-port. Freecoms hårddisk fungerar alltså även till äldre datorer, men ju äldre usb-standard – desto långsammare går filöverföringarna.

Under optimala förhållanden går det att överför en fil på fyra gigabyte till och från hårddisken på 35 sekunder. När vi testade att flytta 1000 bilder på totalt 4,77 gigabyte till enheten tog det en minut och 23 sekunder. Att läsa samma filer tog 48 sekunder.

I vårt prestandatest mäter vi läs- och skrivhastigheterna till 130 megabyte i sekunden när hårddisken är ansluten till en pc med ssd via usb 3.0. Det är riktigt bra för en hårddisk av den här typen.

Priserna tycks variera en del, men det går att hitta Freecom mHDD Slim för 850 kronor. Annars verkar 1100 kronor vara vanligare.

Freecom mHDD Slim finns att köpa här via Prisjakt

Omdöme

Freecom mHDD Slim är en utmärkt hårddisk som är liten och snabb, men det finns billigare konkurrenter med samma kapacitet.

Specifikationer

Märke
Freecom
Typ
Extern hårddisk
Kapacitet
1000 GB
Anslutning
Usb 3.0, usb typ C, usb 2.0
Pris per gigabyte
0,77
Varvtal
5400 RPM
Storlek
11,4x7,6x0,9 cm