TP-link TL-WPA8730 Kit

Snabba elnätsmodem från TP-Link för både fasta och trådlösa anslutningar. Enkla att installera.

av #Elnätsmodem #Homeplugs #TP-Link
9.0

Med TP-Links nya elnätsmodem TL-WPA8730 Kit får vi två praktiska produkter i ett och samma paket: Dels en fast förlängning av nätverket via de befintliga elkablarna i huset, dels en trådlös förlängare som skickar det trådlösa nätverket vidare från den andra änden av elkablarna.

Den ena adaptern i detta paket om två enheter ska sättas i ett vägguttag intill routern, som den ansluts till via en nätverkskabel. Den andra enheten kan sedan sättas i vilket vägguttag som helst därhemma och tar sedan emot de signaler som enhet 1 skickar ut via de befintliga elledningarna. Därmed är det förlängda nätverket klart. Till adapter 2 ansluts sedan en nätverksenhet, kanske en smart-tv, en spelkonsol eller en dator, via en fast nätverkskabel, även kallad ethernetkabel, och får därmed kontakt med resten av nätverket och internet. Adapter 2 kan även skapa ett eget trådlöst nätverk och om man använder det automatiska inställningssystemet via WPS-knappen får det nya nätverket samma namn och inloggningsinställningar som det ursprungliga trådlösa nätverket, varpå de två nätverken uppträder som ett.

På papperet i alla fall. Vi lyckades inte få WPS-funktionen att fungera, men det beror antagligen med på redaktionens gamla testrouter snarare än TP-Links elnätsmodem. I stället öppnade adaptrarnas inställningssidor via en webbläsare och ställde in allt precis som vi ville ha det. Det fungerar perfekt, men en fungerade WPS-inställningen är förstås att föredra. Parningen mellan de två adaptrarna fungerar helt smärtfritt och det räcker att sätta dem i varsitt vägguttag för att de ska få kontakt. Värt att tänka på är att de ska sitta direkt i vägguttagen och inte i några förgreningsdosor.

Överföringshastigheten går inte att klaga på. De teoretiska hastigheterna ligger på 1200 megabit i sekunden och det trådlösa nätverket från adapter 2 är av ac-typ med hastigheter på 1750 megabit per sekund. Det är tillräckligt för att strömma film och musik.

Adapter 2 innehåller hela tre fasta nätverksuttag. Det är två mer än hos de flesta konkurrenter och mycket välkommet. Det går att köpa till ytterligare adaptrar för att få nätverk i ytterligare delar av huset. I själva verket går det knappast att bygga ett nätverk enklare än med elnätsmodem av den här typen.

Det enda vi egentligen kan klaga på är att adaptrarna är ganska stora. Båda två tar upp så pass mycket plats att de tyvärr spärrar även grannuttaget i väggkontakten.

Bilden visar de överskådliga styrsidorna som nås via en webbläsare.
Bilden visar de överskådliga styrsidorna som nås via en webbläsare.

Omdöme

Dubbel funktionalitet som ger både en förlängnings av det fasta och trådlösa nätverken. Enkla att installera.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Angiven hastighet
AV1200
Anslutningar
3x Gigabit Ethernet Port
Säkerhet
128-bit AES
Överföringshastighet
1200 Mbit (powerline), 1750 Mbit (ac)