AVM FRITZ!Powerline 1240E WLAN Set

AVM FRITZ!Powerline 1240E WLAN Set

Snabbt nätverk via elkablarna, men den trådlösa delen är långsam.

av #Elnätsmodem
8.3

Elnätsmodem (kallas även för homeplug eller powerline) används för att skapa nätverk via de befintliga elkablarna i ett hus. Systemet fungerar genom att en adapter sätts i ett vägguttag och ansluts till den befintliga routerna via en ethernetkabel. Den andra adaptern kan sedan placeras i vilket annat vägguttag som helst i fastigheten. Det två enheterna ansluter automatiskt till varandra varefter nätverket är klart.

Installationen är enkel och det tar inte mer än ett par minuter innan vi har fått i gång nätverket med hjälp av de två enheter som ingår i paketet. När det är klart kan vi ansluta en dator, skrivare eller en tv till nätverket som smidigt kopplas ihop med resten av alla enheter i nätverket.

Fritz!Powerline 1240E-paketet innehåller två adaptrar, 1240E och 1000E, som sätts i var sitt vägguttag. 1240E stödjer även trådlösa nätverk, så att trådlösa enheter kan anslutas till adaptern. Den kan med fördel placeras i ett vägguttag där den trådlösa routern inte riktigt når. Tyvärr går det bara att skapa n-nätverk på en enda frekvens (2,4 gigahertz).

Via elkablarna är den teoretiska överföringshastigheten 1 200 megabit i sekunden. Så fort går det aldrig i praktiken eftersom hastigheten påverkas av hur elkablarna är dragna och hur elnätet ser ut i övrigt. Vi kom upp i cirka 200 megabit i sekunden med 1240E-adaptern. Den lite långsammare 1000E drar ner hastigheten till cirka 140 megabit per sekund. Det är dock fortfarande acceptabelt.

Omdöme

Det enklaste sättet att dra ett nätverk hemma är att använda de befintliga elkablarna i väggarna. Med två elnätsmodem får man ett nätverk på några sekunder.

Specifikationer

Angiven hastighet
1200 Mbit/s
Anslutningar
Netværkskabel (RJ-45), Wi-Fi 802.11n
Säkerhet
128-bit AES kryptering
Överföringshastighet
224 Mbit/s (højeste målte hastighed)