XYZ da Vinci Jr. 1.0 3in1

3d-skrivare med inbyggd skanner för 3d-objekt

av #Diverse #XYZ Printing
5.0

Det har funnits 3d-skrivare på marknaden under flera år, men alla dras med samma svagheter: de är täm­ligen svåra att använda och de är alldeles för dyra. Därför är det intressant när taiwanesiska XYZprinting släpper en kombinerad 3d-skrivare och 3d­skanner för 7 000 kronor.

Innan det går att skriva ut några plastdetaljer måste skrivaren färdig­ställas. Det krävs full koncentration när rullen med plasttråden som skrivaren smälter och sprutar ut på rätt plats ska monteras. Det är dock inte svårare än att de flesta lär klara det med lite pillande.

Med den inbyggda 3d-skannern är det tänkt att man ska kunna skanna in föremål, som inte får vara för stora, och sedan bearbeta dem i datorn. Skrivaren kan dessutom innehålla en tredje del i form av en lasermodul som används för gravyr av de föremål som skrivs ut. Denna modul ingår inte utan kostar runt 1 500 kronor.

Det går att styra maskinen från den inbyggda skärmen för att exempelvis skriva ut 3d-ritningar från ett minnes­kort. Annars sker utskrifterna från programmet XYZware. De går att göra egna 3d-ritningar med programmet XYZmaker, men vi rekommenderar hellre Googles program SketchUp, som är gratis att hämta hem.

De största begränsningarna med XYZ:s skrivare är att företagets egna program är så instabila och att de saknar en del basfunktioner. Det är också trist att det inte går att uppdatera programmen.

Da Vinci Jr. skannar in föremål som 3d-ritningar, som sedan kan användas som underlag för att skriva ut. I praktiken är dock skannern oanvändbar. De inlästa objekten saknar stora delar och det är så mycket brus i ritningarna att det inte går att skriva ut dem. Dessutom brakar skanner­programmet ihop allt som oftast.

XYZ da Vinci Jr. 1.0 3in1 använder en tråd av typen PLA. Det är en miljövänlig plast tillverkad av nedbrytbart biologiskt material. Tråden finns i många färger och kostar runt 300 kronor per rulle. En rulle räcker till ganska många 3d-utskrifter, allt beroende på hur stora föremålen är förstås. Den maximala storleken på ett föremål som kan skrivas ut är 15x15x15 centimeter.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

XYZprintings 3d-skrivare med inbyggd skanner skapar härliga 3d-objekt, men är oduglig på att skanna in föremål.

Specifikationer

Märke
XYZ Printing
Produkttyp
3d-skrivare
Mått
42x43x38 cm
Vikt
15 kg
Anslutning
Usb, WiFi
Övrigt
Tråd: PLA-filament, 1,75 mm