Dammsugarrobot från framtiden

Dyson Eye 360

Dysons första robotdammsugare tar sig fram överallt tack vare larvfötterna.

av Markus Dahlberg #Diverse #Dyson
7.9

Lugn, vi ska inte börja testa hushållselektronik i PC-tidningen men när Dyson ringer och säger att de har en robotdammsugare som kan styras via mobilen måste vi bara pröva.

Dyson Eye 360 ser inte ut som någonting annat. Den påminner mer om en förkrympt R2D2 än de pannkaksrunda robotdammsugarna vi känner till sedan tidigare. Enligt Dyson har 200 ingenjörer jobbat med automatiserade dammsugare sedan 1999. Resultatet är Eye 360, som får sitt namn av den kamera som sitter mitt ovanpå dammsugaren och som läser av miljön runt omkring. Ser kameran ett hinder svänger dammsugaren och tar en annan väg. Med hjälp av tekniken lär sig Eye 360 rummens utformning för att kunna städa effektivera. Kameran tar 30 bilder i sekunden och Eye 360 bygger upp detaljerade kartor av miljön.

Själva dammsugardelen baseras på Dysons cyklonteknik som med hjälp av centrifugalkraften renar luften som sugs in. Det behövs inga filterpåsar utan all smuts samlas upp i en genomskinlig behållare som är lätt att ta loss och tömma. Motorn roterar med 78000 varv i minuten och ger enligt Dyson dubbelt så hög sugkraft som närmaste konkurrent. Vi kan bara konstatera att den städar bra där den kommer åt.

Eye 360 är rund och har en diameter på 23 centimeter, så den tar ganska lite plats. Det är bra eftersom den kommer in i trånga utrymmen. Än diskretare är laddstationen som består av en liten laddplatta på golvet och en vit platta med fyra svarta markeringar som fälls upp mot väggen. Eye 360 vet var laddstationen är och orienterar sig via kameran som läser av markeringarna. Värt att notera är att laddstationen måste stå på ett ljust ställe. När vi gömde undan den under trappan blev det för mörkt och Eye 360 hittade den inte. Det är ett klart minus att den måste stå så väl synlig och att den inte kan ställas på en mer undanskymd plats.

Anledning till att vi ens testar en dammsugare är den app som hör till. Via den går det att följa städningen, få statistik och schemalägga framtida städningar. Det går också att starta, stoppa och pausa roboten och det fina är att det kan göras oavsett om man är hemma eller inte. Sitter man jobbet och inser att det är ostädat hemma är det bara att låta Eye 360 ta hand om problemet. För varje städtillfälle ritas robotens rörelser upp och snart bildas en ritning över rummen som roboten städar i. Tack vare ritningen är det tydligt var den städar och var den inte kommer åt.

Eye 360 är högre än konkurrenterna. Med en lilla kamerakuplen på ovansidan är den hela elva centimeter hög. Det gör förstås att den inte kommer in under låga möbler eller under vissa element. Inte så bra. Å andra sidan tar den sig fram i stort sett överallt eftersom den drivs av två rejäla larvfötter. Luddig matta? Inga problem. Höga trösklar? Märks inte. En robot kommer inte åt överallt, det får man räkna med. Men Eye 360 håller i alla fall rent och snyggt där den kommer åt. Synd bara att den låter så förtvivlat högt att man inte vill ha den i gång medan man är hemma.

Installationen gick inte helt smärtfritt. Telefonen måste anslutas till robotens nätverk för att den ska kunna kopplas in på det ordinarie nätverket. Det tog ett par försök, men när det är klart fungerar det perfekt.

Vi gillar Eye 360. Den gör sitt jobb och det syns när den har städat. Den tar sig fram överallt och den kör inte in i saker och ting, utan stannar till när kameran ser ett hinder och styr undan. Höjden är inget större problem. Värre är det med ljudnivån. Eye 360 låter så högt att det knappt går att konversera i det rum där den dammsuger.

Eye 360 finns att köpa direkt från Dyson.

+ Bra larvfötter
+ Inga dammsugarpåsar
Högljudd
Dyr

 

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En bra dammsugare som gör sitt jobb. Men den är på tok för dyr och så låter den för mycket.

Specifikationer

Märke
Dyson