Test av Toshiba Protege X30T

Toshiba Portégé X30T-E

En 2 i 1-dator med lång batteritid och ovanligheter som vga-port och ethernetport.

av Markus Dahlberg #Dator #Toshiba
7.2

Ramlar bakåt. Tyvärr är det inte undertecknad som gör det av förtjusning när jag ställer upp Portégé X30T på testbänken, utan datorn när skärmen fälls upp så långt det går. Hur kan man konstruera en bärbar dator på det sättet kan man undra? Det finns visserligen ett utfällbart stöd på baksidan, men det är inte tänkt att användas i det här läget, det är tänkt att fällas ut när skärmen plockas bort och används som surfplatta.

Det finns fler detaljer som omedelbart stör. Först och främst vga-porten på vänster kortsida. Vi får alltså något så ovanligt som en bullig vga-port i en modern bärbar pc. Det är en standard som har över 30 år på nacken – vad gör den i en ny dator? På andra kortsidan hittar vi en nästan lika skrymmande port i form av en ethernetport. Det är vettigare, men knappast nödvändigt numera.

Eftersom detta är en 2 i 1-dator, alltså en bärbar dator med löstagbar skärm, är skärmen tryckkänslig. Pekskärmen, som dessutom är matt, är det inget fel på. Upplösningen är visserligen låg och färgerna aningen bleka, men ljusstyrkan är okej och pekfunktionen är känslig. Den reagerar kvickt på minsta beröring och i surfplatteläget fungerar den perfekt. Men eftersom skärmen är så pass tung tippar gärna datorn bakåt när man pekar på den när den är fäst vid tangentbordet. Irriterande.

I surfplatteläget fungerar pekskärmen bättre, problemet är dock återigen att skärmen är så tung. 800 gram är mycket för att vara en surfplatta. Exempelvis väger iPad Pro i samma storlek 25 procent mindre – det är i sammanhanget stor skillnad.

De inbyggda stereohögtalarna, en på varje kortsida om skärmen gör sitt jobb, men särskilt bra är de inte. Som så ofta i bärbara datorer är ljudet platt och basfattigt. Vi får även dubbla kameror. Den enklare selfiekameran på 780p håller väldigt låg kvalitet med brusiga bilder som följd. Baksideskameran på 1080p är betydligt bättre, men knappast i toppklass.

Då trivs vi bättre med tangentbordet och framför allt musplattan som är pigg och känslig. Tangenterna är stora och har bra känsla. Tyvärr är bakgrundsbelysningen ovanligt klen och ljusstyrkan kan inte ändras.

Det bästa med Toshibas dator är den enorma ssd-enheten som är riktigt snabb. Den är på imponerande en terabyte och hjälper till att göra X30T till en tämligen snabb dator som aldrig tappar andan. Datorn är för det mesta knäpptyst och Toshiba tycks kunna trolla bort värmen utan att fläktarna behöver gå på högvarv. Det är riktigt bra. Förmodligen beror det på att det finns gott om plats i chassit. X30T är dryga två centimeter tjock, något som känns stenålder när konkurrenterna är mindre än hälften så tjocka.

Toshiba får dock plus i kanten för att datorn är så välbyggd och stadig. Det märks inte minst på gångjärnen som håller ihop skärmen med tangentbordet. Det är riktigt rejäla och ser ut att hålla hur länge som helst. Det är dessutom mycket enkelt att koppla isär och ihop de båda delarna. Här märks det att detta egentligen är en arbetshäst för professionellt bruk, och inte en slick hemdator. Det är rejält och lite gammaldags.

Slutbetyget blir dock inget vidare. Portégé X30T är för bylsig för att kännas aktuell. Surfplattan är för tung och vi får för många gamla standarder som vi inte behöver.


+ Välbyggd
+ Lång batteritid
Stor och bylsig
Onödig och gammal teknik
Läskigt dyr

Läs mer om Toshiba Portégé X30T-E


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

I grunden en bra dator, men den är för tjock och tung och alldeles för dyr. Härlig ssd dock.

Specifikationer

Märke
Toshiba
Typ
2 i 1-pc
Processor
Intel Core i8-8550U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
16 GB
Lagring
1 TB, SSD
Skärmstorlek
13,3 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
2x usb c, 2x usb 3.0
Anslutningar
Ethernet, vga, hdmi, hörlurar
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.2
Mått
31,6 x 21,7 x 2,2 cm
Vikt
1,4 kg
Batteritid
Upp till 15 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Pro
Övrigt
Pekpenna
CPU Mark
7488,2
2D Mark
678,2
3D Mark
1078,2
Memory Mark
2274,8
Disk Mark
25345,9
Benchmark (högre är bättre)
3468,0 (PassMark)