En lille grøn LED-lampe lyser op på siden, når du har slukket for kameraet.

Medion Erazer Laptop E15443 – MD 62621

Erazer E15443 är en förhållandevis bra kontorsdator i förhållande till priset, men prestandan är inte speciellt bra.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Medion
8.1

Medion Erazer Laptop E15443 är en storväxt Windows-dator som lämpar sig bäst för kontorsarbete sittandes hemma vid skrivbordet.

Datorn har en trevlig 15,6 tum stor skärm med väldigt lite ljusreflexer, och datorn är byggd i ett tämligen gediget plastchassi.

Våra mätningar presenterade en genomsnittlig prestanda från datorns interna komponenter. Processorn är visserligen en relativt kraftfull modell från Intel, men den något tröga SSD-enheten drar ner intrycket med sin långsamma laddning av stora filer, så datorn fungerar bäst om den kan användas för dagligt kontorsarbete i Windows som inte kräver speciellt mycket datorkraft.

Det finns ett ganska stort urval av anslutningsmöjligheter på sidorna av Erazer E15443. Utöver fyra USB-portar får du också en microSD-kortläsare och en HDMI-port för en extern skärm. Det finns även Kensingtonlås, vilket är en form av låsanordning som kan användas för att säkra datorn, i varje fall tillfälligt, med ett kedjelås.

Vi hade gärna sett att Erazer-datorn fått med ett av de bra tangentborden från företagets moderbolag Lenovo. Tangenterna på E15443 går inte att trycka ner särskilt långt vilket gör det svårt att skriva snabbt. Å andra sidan är det ett stort plus att det har blivit plats för ett numeriskt tangentbord på datorns högra sida. Det är helt enkelt lättare att skriva in långa talserier i Excel när tangenterna är placerade som på en miniräknare.

Kunde ha varit mer praktisk

Strömförsörjning till en bärbar dator har vanligtvis två sladdar: en fast till datorn och en lång, utbytbar kabel till vägguttaget. Strömsladden på Medion-datorn är däremot monterad direkt på strömförsörjningen och det finns inget sätt att byta ut den enda, fasta sladden. Dessutom kan man bara koppla in strömmen på ena sidan av datorn, så om vägguttaget sitter på den motsatta sidan finns det bara 94 centimeter kabel att jobba med. Vid ett par tillfällen hamnade vi i situationer där sladden knappt nådde över bordskanten och ner på golvet, så vi fick sätta oss på golvet för att sladden skulle nå uttaget. Så småningom började vi använda oss av en skarvsladd, men det hade varit skönt att slippa använda oss av en så primitiv lösning.

Det finns en hygglig webbkamera ovanför skärmen och du kan skydda dig från tjuvtittare genom att stänga av kameran med en strömbrytare på sidan av datorn. Det visas inte några meddelanden på skärmen som talar om att kameran har stängts av, därför man måste vara försiktig så att man inte råkar stänga av kameran av misstag. En enkel, fysisk knapp framför kameralinsen hade förmodligen varit en bättre lösning.


+ Stor skärm

+ Numeriskt tangentbord

– Inte särskilt hög prestanda

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Erazer E15443 är en förhållandevis bra kontorsdator i förhållande till priset, men prestandan är inte speciellt bra.

Specifikationer

Märke
Medion
Processor
Intel Core Ultra 5 125H
Grafikkort
Intel Arc Graphics
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB SSD
Skärmstorlek
15,6"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
2 x USB-A 3.2 Gen 1, 1 x USB-C 3.2 Gen 1, 1x USB-A 2.0
Anslutningar
HDMI, 3.5 mm, microSD
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
35,9 x 24 x 2,1 cm
Vikt
1,9 kg
Operativsystem
Windows 11 Home
CPU Mark
19978
2D Mark
696
3D Mark
5147
Memory Mark
2570
Disk Mark
3824
Benchmark (högre är bättre)
3382