ACER CHROMEBOOK R11 CB5-132T

Acer Chromebook R11 CB5-132T

Förstklassig Chromebook

av #Dator #Acer
9.0

Den nya tidens billiga bärbara med operativsystemet Chrome blir allt populärare. Även om det inte går att installera Windows-program klarar den här typen av datorer mycket av det som en traditionell pc används till. Det finns mängder med appar att hämta från Google och så finns ju förstås Googles onlinetjänster med bland annat ordbehandling och kalkyl.

Acers nya Chromebook skiljer sig från konkurrenterna genom att skärmen är minst sagt flexibel. Den kan vinklas 360 grader till baksidan och gångjärnen är så pass strama att den håller sin position hur den än vrids.

När skärmen vinklas hela varvet runt blir det enklare att sitta med datorn i knäet och titta på film. Eftersom skärmen är tryckkänslig går det att styra uppspelningen även i detta läge. Den är känslig och reagerar som den ska. Bilden är dessutom skarp och tilltalande, så datorn är perfekt för film.

Av i stort sett samma anledningar fungerar datorn mycket bra även för ordbehandling, e-post, surfning och alla andra vardagsgöromål. Tangentbordet är av samma typ som i de flesta andra bärbara. Tangenterna är små, tysta och kortslagiga. Tangentbordet är nordiskt, vilket innebär att våra svenska tecken delar tangenter med övriga nordiska tecken.

Musplattan är lika gedigen som tangentbordet. Knappen för att höger- och vänsterklicka är perfekt stram och musplattan är precis och lagom glatt.

En titt på de tekniska specifikationerna imponerar inte på någon. Datorn är inget kraftpaket direkt och mängden ramminne är i dessa dagar fjuttig. Lägg till en SSD på 16 gigabyte, så är det lätt att undra vad Acer tänker på. Chrome är dock ett lätt operativsystem som inte kräver så mycket av datorn och därför räcker faktiskt prestandan gott och väl. Alla dokument lagras ju dessutom i Google Drive. Webbläsaren Chrome och olika appar körs utan hack och väntetider. Även Netflix fungerar lika bra som vanligt.

Acer utlovar en batteritid på tio timmar vid normalt bruk. Vi mäter batteritiden till sex timmar och 27 minuter med konstant videouppspelning från YouTube.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En bra och billig Chromebook med flexibel skärm och lagom
prestanda.

Specifikationer

Märke
Acer
Typ
Laptop
Processor
Intel Celeron N3150 1,6 GHz
Grafikkort
Intel HD Graphics
Ramminne
2 gigabyte
Lagring
16 GB
Skärmstorlek
11,6
Skärmupplösning
1366 x 768 pixel
USB-portar
1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, SD
Anslutningar
HDMI
Mått
1,9 x 29,4 x 20,4 cm
Vikt
1,3 kg