Acer Chromebook 14

Acer Chromebook 14 CB3-431-C6QQ

Mycket dator per krona

av #Dator #Acer
8.5

Det är oftast en ganska dyr affär att investera i en bärbar dator. Men den som inte har alltför stora krav på lagringsutrymme och prestanda och som dessutom inte nödvändigtvis måste ha Windows kan mycket väl välja en Chromebook.

Chromebook är ett datorkoncept som har utvecklats av Google och som därför är tätt knutet till tjänster och funktioner på internet. Operativsystemet heter Chrome OS och för användaren ser det i princip ut som webbläsaren Chrome. Inga program behöver, eller kan, installeras och alla filer sparas på internet. Det går dock att installera appar på samma sätt som i webbläsaren Chrome. Därför räcker de 16 gigabyte som finns i Acers dator gott och väl. Googles kontorspaket Google Dokument är förinstallerat, så det är bara att sätta i gång och skriva, räkna och presentera. Allt som sparas hamnar i Google Drive och är därmed lätt tillgängligt från andra datorer. Den som absolut kräver Microsoft Office får nöja sig med onlinevarianten.

Acer Chromebook 14 är en gedigen konstruktion med ett aluminiumchassi som påminner en del om Apples bärbara datorer. Skärmen är dock långt ifrån lika bra som i dyrare datorer och vi får nöja oss med upplösningen 1 366×768 tum. Det är inget större problem i en skärm på 14 tum, men eftersom även betraktningsvinkeln är halvkass räcker det att röra huvudet bara lite för att bilden ska förvrängas. Här gäller det att sitta mitt framför datorn för inte störas av skärmens låga kvalitet.

Då är det kul att hitta en hdmi-utgång för externa skärmar, till exempel en modern tv. Det finns även två usb 3.1-portar för snabba tillbehör.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett bra köp för den som behöver en dator att jobba och surfa med. Perfekt som ­studiedator.

Specifikationer

Märke
Acer
Typ
Bärbar dator
Processor
Intel Celeron N3160 1,6 GHz
Ramminne
4 GB
Lagring
16 GB
Skärmstorlek
14 tum
Skärmupplösning
1366x768 pixel
USB-portar
2x usb 2.1, 2x usb 3.0
Anslutningar
HDMI
Nätverk
802.11ac/bluetooth
Mått
1,7x34,1x23,7 cm
Vikt
1,7 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Google Chrome OS